Bundesligaen – en af Europas stærkeste fodboldligaer

Den tyske Bundesliga i fodbold har igennem det seneste årti udviklet sig fra at være en europæisk mellemvare til at være toppen af poppen på flere parametre i hele Europa.

Niveauet i ligaen er steget markant set over de sidste 10-15 år, og især fiaskoen ved EM i 2000 hvor Tyskland røg ud allerede efter gruppespillet har været afgørende for den øgede kvalitet. Det tyske fodbold forbund besluttede nemlig at ændre i måden at tænke talentudvikling og kopierede i den forbindelse Frankrigs måde at gøre tingene på. Man valgte også at fokusere yderligere på det mere og mere multikulturelle samfund der udviklede sig rundt om i Tyskland, man mente det var vigtigt at få samlet nationen om fodbold uanet baggrund og også det blev en succes.

I 2006 boostede man yderligere sin kampagne for at styrke talentarbejdet og mangfoldigheden ved at afholde VM i fodbold. Tyskerne kom helt til finalen, hvor man dog måtte se sig slået af Italien. Siden 2006 og har det tyske landshold været en stor succes og leveret mange flotte resultater, hvor kulminationen var at vinde Verdensmesterskabet i 2014, da dette blev afholdt i Brasilien.

 

Øgede konkurrence

Talentmassen blomstre ikke bare i de store klubber rundt om i Tyskland, men langt de fleste klubber i de tre bedste rækker i den hjemlige turnering producere et stærkt talent produkt. Derfor ser man også en langt større konkurrence i blandt andet den bedste række hvor det ikke bare er 3 klubber der render med det hele. Nok er Bayern München den største klub i Tyskland, men feltet lige bag dem tæller en 5-7 klubber som alle kæmper en benhård kamp for at være første udfordre.

Den øgede konkurrence i Bundesligaen har også gjort at den bedste række har haft et attraktivt produkt at tilbyde sine tilskuere, og derfor har man da også oplevet en enorm tilskuerfremgang over det sidste årti. Derudover er der lagt et stort arbejde i at sikre tilskuerne gode forhold, med gode faciliteter, fan arrangementer og favorable priser. Således har Bundesligaen fastholdt en lav billetpris, for at fastholde det høje fremmøde til kampene på trods af produktet er blevet kraftigt forbedret i samme periode. Denne fremgangsmåde er stik modsat hvad de engelske tilskuer bliver mødt af i Premier League, hvor billetpriserne stiger med raketfart for at kunne honorerer de enorme spillerlønninger. Dette kan også være forklaringen på at Bundesligaen lige nu ligger med over 10.000 tilskuere mere i snit pr. kamp i den hjemlige turnering end i Premier League, som ellers regnes for verdens bedste liga.

 

Fremgang i Europa

De tyske klubber har også rykket sig i Europa oven på opsvinget på de hjemlige breddegrader, således har Bayern Munchen været en magt faktor de sidste 5 år i Champions League godt bakket op af Borrussia Dortmund, som ligeledes har leveret stærke resultater i samme periode. Ofte ser man også 3 eller sågar alle 4 tyske hold som deltager i Champions League videre til knockout runden, hvor de ligeså tit er et ubehageligt bekendtskab for alle de andre hold at rende ind i.

Men det er ikke kun de tyske klubber som oplever succes rundt om i Europa, der er efterhånden også mange tyske spillere, som spiller nøgleroller i de største klubber der findes internationalt, blandt andet Mesut Øzil i Arsenal, Marc-Andre Ter Stegen i FC Barcelona, Bastian Schweinsteiger i Manchester United og Sami Khadira i Juventus.